El cel de desembre de 2022 您所在的位置:网站首页 dies mercuri i martius El cel de desembre de 2022

El cel de desembre de 2022

2022-12-07 19:35| 来源: 网络整理| 查看: 265

El darrer m茅s de la tardor comen莽a amb una baixada important de les temperatures juntament amb passos constants de fronts de n煤vols. Tot aix貌 ens fa dif铆cil l’observaci贸 del cel nocturn.

I 茅s una ll脿stima ja que el firmament presentar脿 aquest mes un espectacle d’all貌 m茅s divers i interessant.

Primerament, els planetes continuen presents al cel. Els gegants J煤piter i Saturn hi continuen per貌 ja s’aboquen cap a l’oest les primeres hores de la nit. A poc a poc els perdrem a partir del final del mes de desembre.

Panorama del cel nocturn del 28 desembre 2022 a les 18:30. De dreta a esquerra es veu Venus, Mercuri, Saturn, la Lluna, J煤piter i Mart. Stellarium.

Venus i Mercuri ja s贸n visibles cap al sud-oest poc despr茅s de la posta del Sol. Estaran molt prop de l’horitz贸, aix铆 que caldr脿 buscar indrets amb l’horitz贸 oest lliure d’obstacles. Al voltant del dia de Nadal seran ben observables. El 29 de desembre Venus i Mercuri estaran en conjunci贸 a nom茅s 1掳 24麓 entre ells.

Cel nocturn del 25 desembre 2022 a les 18:30 cap al sud-oest. Venus, Mercuri i Saturn. Stellarium.

El protagonista del cel 茅s ara mateix el planeta Mart que brilla intensament al cel de l’est poc despr茅s de la posta del Sol. El 8 de desembre el planeta estar脿 en oposici贸, 茅s a dir, alineat amb la Terra i el Sol, amb la Terra al mig. Al mateix temps tamb茅 estar脿 en el perigeu de la seua 貌rbita respecte al Sol. Per tot aix貌 ser脿 el moment de la m脿xima aproximaci贸 a la Terra.

Ocultaci贸 de Mart per la Lluna

Entrada de Mart a les 6.22:48 del 8 de desembre 2022. Els punts brillants xicotets s贸n Deimos i Fotos. El punt brillant gros 茅s una estrela.

Mart es trobar脿 en oposici贸 just el 8 de novembre i, per aix貌, actualment 茅s molt brillant. Mart estar脿 alineat amb la Terra i tots dos enfront del Sol; al mateix temps estar脿 en perigeu, 茅s a dir amb la m铆nima separaci贸 amb la Terra.

Encara que la conjunci贸 entre els dos astres ser脿 visible des de tot l’hemisferi nocturn de la Terra, l’eclipsi nom茅s ser脿 observable des d’Am猫rica del Nord, Groenl脿ndia i Europa Occidental.

Mapa de visibilitat de l’ocultaci贸 de Mart. Dominic Ford https://in-the-sky.org

 

Per observar el fenomen seria interessant fer servir un telescopi amb una focal llarga ja que Mart t茅 una mida angular petita en comparaci贸 amb la Lluna. Amb teleobjectiu o prism脿tics nom茅s veurem Mart com un punt vermell brillant. L’ocultaci贸 tamb茅 necessita focals molt llargues per obtenir una bona fotografia. No obstant aix貌, la Lluna estar脿 en fase de plena i, per aix貌, la difer猫ncia de brillantor entre ella i Mart ser脿 molt gran. Si volem fotografiar b茅 Mart, la Lluna quedar脿 sobreexposada. Per treure els dos ben exposats, necessitarem una c脿mera amb un alt rang din脿mic o b茅 fer m煤ltiples exposicions i combinar despr茅s les imatges.

Entrada de Mart. 8 desembre 2022 a les 06:22:48. Per a la Safor. Stellarium.

Eixida de Mart a les 7:7.45 del 8 de desembre 2022. Durant l’ocultaci贸 la Lluna estar脿 molt prop de l’horitz贸 oest. Per a observar el succ茅s no hem de tindre obstacles cap a l’Oest. Per a la Safor, els valors aproximats del moment d’entrada i eixida de Mart i altura de la Lluna durant l’eclipsi marci脿 s贸n:

entrada: 6.22:48聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 altura: 21潞 eixida: 7:7.45聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 altura: 12潞 eixida completa: 7:8.18 altura: 12潞

Barcelona: entrada: 6:17; eixida: 7:7 Palma: entrada: 6:21; eixida: 7:8

Eixida de Mart el 8 desembre 2022 a les 07:08:18. Per a la Safor. Stellarium.

 

Pluja d鈥檈stels

Desembre tamb茅 presenta dues pluges d鈥檈stels interessants. Ll脿stima que la proximitat dels dies de lluna plena deslluir脿 l鈥檈spectacle celeste.

7 desembre. Pluja de meteors P煤pids – V猫lids. Activitat entre el primer i el 15 de desembre, amb m脿xim el 7 de desembre. La taxa m脿xima observable ser脿 d’almenys de 10 meteors per hora. El radiant es troba en direcci贸 de la constel路laci贸 de la Vela. Encara no es t茅 identificat l’objecte origen d’aquesta pluja. La llum de la Lluna provocar脿 una interfer猫ncia significativa.

Pluja de meteors Gem铆nids. Activitat entre el 4 i al 17 de desembre, amb un m脿xim en la matinada del 14 de desembre. La taxa m脿xima observable ser脿 de 120 meteors per hora. El radiant es troba en direcci贸 de la constel路laci贸 de Bessons. L’asteroide (3200) Phaethon 茅s el responsable d’aquesta pluja. El millor moment ser脿 durant la matinada i vespre del 14 de desembre, malgrat la lluentor de la Lluna, potser pot veure algunes fugaces molt brillants, cap a la part nord-est de l’esfera celeste.

Pluja de meteors Le貌nids Min貌rids. Activitat entre el 5 de desembre i 4 de febrer, amb un m脿xim el 20 de desembre. La taxa m脿xima observable ser脿 de 5 meteors per hora. El radiant es troba en direcci贸 de la constel路laci贸 de Leo Menor. Encara no es t茅 identificat l’objecte origen d’aquesta pluja. Ser脿 visible en la matinada del 20 de desembre, cap a la part nord-est de l’esfera celeste.

Pluja de meteors 脷rsids. Activitat entre el 17 i el 26 de desembre, amb un m脿xim el 22 de desembre. La taxa m脿xima observable ser脿 de 10 meteors per hora. El radiant es troba en direcci贸 de la constel路laci贸 de l’脫ssa Menor. El cometa 8P / Turttle 茅s l’objecte origen d’aquesta pluja. Ser脿 visible en la matinada del 22 de desembre, cap a la part nord de l’esfera celeste.

Solstici d’hivern

El 21 desembre a les 22:48 el Sol assolir脿 el seu punt m茅s baix respecte a l’equador celeste. Per tant, el cam铆 al cel i la durada del dia el 21 i 22 de desembre seran els m茅s curts de l’any. Ser脿 el moment del solstici d’hivern. El final de la tardor i el comen莽ament de l’hivern.

La Lluna presentar脿 les seg眉ents fases en hora local:

Fase Mes Dia Hora Lluna plena Desembre 08 05 08 Quart minvant Desembre 16 09 56 Lluna nova Desembre 23 11 16 Quart creixent Desembre 30 02 20

Si voleu obtenir m茅s informaci贸 podeu punxar aquest enlla莽. Tamb茅 podeu veure, i imprimir si voleu, un senzill mapa del firmament del mes d鈥檕ctubre de 2022. I tot aix貌 gr脿cies al Planetari de Quebec.

M茅s informaci贸 sobre l’ocultaci贸 de Mart per la Lluna. Ocultaci贸n de Marte por la Luna el 8 de diciembre. Cielos Boreales.



【本文地址】

公司简介

联系我们

今日新闻

    推荐新闻

      专题文章
        CopyRight 2018-2019 实验室设备网 版权所有